Jaarthema’s zijn hot

1344
schilderij izegem

We hebben al aangehaald dat je zeer verschillende verenigingen toch kan laten samen werken door gebruik te maken van een paraplu: een gezamenlijke noemer waaronder je allerlei activiteiten kan plaatsen.

Een noemer die de laatste jaren aan populariteit wint, is werken met een jaarthema. Door een volledig jaar uit te trekken, geef je verenigingen extra ruimte om zich aan te sluiten.

In 2011 werkte Roeselare rond het jaarthema Roeselare aan tafel. Dat zette veel meer in gang dan oorspronkelijk gedacht. Stedelijke diensten, lokale verenigingen, horecazaken, … iedereen sloeg de handen in elkaar. Er groeiden meer dan 50 activiteiten uit die eten en drinken als rode draad hadden. Het was ook heel belangrijk dat de mensen buiten kwamen en kennis maakten met elkaar, via de gerechten. Dat jaarthema had redelijk wat succes. We zijn heel tevreden over de resultaten ervan.

Ruben Lust – Stafmedewerker Dienst Cultuur Roeselare

Een jaar eerder was het jaarthema Roeselare op de fiets. Ook dat resulteerde in allerlei activiteiten: fietstochten natuurlijk, maar ook een tentoonstelling en speciale fietsarrangementen door de dienst Toerisme.
Heb je gebrek aan inspiratie voor je jaarthema?

In elke gemeente zijn er gelegenheden te over om een historische gebeurtenis te herdenken of te gebruiken als ingangspoort om mensen te mobiliseren. Roeselare kan opnieuw als voorbeeld dienen. Daar vierde men in 2012 dat het 150 jaar geleden was dat de aanzet tot het graven van het Kanaal Roeselare-Leie werd gegeven.
Dit jubileum werd aangegrepen om een themajaar op te zetten rond het kanaal waarin een reeks van heel uiteenlopende activiteiten en evenementen aan bod kwamen.

Er werd samenwerking gezocht (en gevonden) met de lokale bedrijven en de verenigingen. Men kon voorstellen indienen en de gemeente voorzag subsidies. Een eenvoudige formule die een groot succes kende. Verenigingen zijn creatief genoeg om rond eender welk thema leuke activiteiten te bedenken.