Pimp een activiteit op

1249
gullegem Jan-Leirs

Inspiratie nodig om samenwerkingen op te zetten in je gemeente? Je hoeft niet altijd ver te gaan zoeken. Bestaande activiteiten zijn met wat creativiteit perfect bruikbaar.

Eind januari duiken ze op in het Vlaamse landschap: de traditionele kerstboomverbrandingen. De gemeente Wevelgem gebruikte zo’n evenement als basis om een heus volksfeest uit te bouwen waarin verenigingen een prominente plaats innemen. Het geheel werd Gullegems Ontmoetingsfeest gedoopt en het trekt jaarlijks bijna 2.000 bezoekers.

Het Gullegemens Ontmoetingsfeest is een voorbeeld uit het boekje hoe een gemeente kan samenwerken met zijn vrijwilligers. Elke vereniging krijgt er een plaats waar ze allerlei dingen mogen verkopen. Alle verenigingen uit Gullegem werken daar aan mee. De enige inbreng van de gemeente is dat wij ze samen brengen en aan tafel zetten om af te spreken wie wat verkoopt. We nemen dus de regisseursrol op.

Ambtenaar Wevelgem

Leuk om te vermelden: ook voor de opkuis heeft men beroep gedaan op samenwerking. Een klein deel van het budget gaat naar verenigingen uit een andere deelgemeente. Zij komen de dag nadien het terrein terug proper maken.