Delen is het nieuwe hebben

1210

Verenigingen dwingen om samen te werken is niet alleen een slecht plan. Het is gedoemd te mislukken. De zin om samen te werken moet langzaam groeien, van onder uit. Dat betekent niet dat je als gemeente geen invloed kan hebben op het proces! Jij bent de tuinman die met gerichte ingrepen de samenwerking kan stimuleren.

Een subtiele manier om verengingen met elkaar in contact te brengen is het uitlenen van materiaal. In Genk pakt men zo een oud probleem van de toneelverenigingen aan. Die zijn constant op zoek naar geschikte kostuums en rekwisieten. Daarom lenen ze tegenwoordig materiaal aan elkaar uit tegen een vriendenprijsje of gratis. Een regeling die de kosten niet alleen sterk drukt, maar de verenigingen meteen een stap dichter bij elkaar brengt.

Dit systeem kan makkelijk uitgebreid worden naar andere verenigingen. Maak een netwerk van mensen en organisaties die dingen en diensten uitlenen. Dit soort van uitwisselingen sluit perfect aan bij behoeftes van verenigingen en is een natuurlijke stap om samenwerking te bevorderen.